Zout voor een waterverzachter

Is kwalitatief zout belangrijk voor uw waterverzachter? Op deze vraag kunnen we simpelweg ‘ja’ antwoorden. De levensduur van uw toestel wordt positief beïnvloed door kwalitatief zout te gebruiken.
In deze blog leggen we uit wat regeneratiezout nu precies is, de verschillende soorten zout en uitleg over zoutverbruik.

Regeneratiezout

zout waterontharderEen waterverzachter gebruikt speciaal ‘regeneratiezout’ (dat Ubijvoorbeeld ook kan gebruiken voor uw vaatwasmachine).

Regeneratiezout is zout met een zeer hoog zuiverheidsgehalte. Zuiver zout voorkomt verontreiniging van de harsen en verlengt zo de levensduur van uw waterverzachter.

Bovenstaande foto is een illustratie van zoutkristallen (verder in deze blog volgt hier meer uitleg over).

Soorten zout

Er zijn verschillende types zout beschikbaar voor waterverzachters en in dit verschillende vormen: kristallen, tabletten of blokken.
Het zout zelf kan op verschillende manieren gewonnen worden:

Rotszout

Rotszout wordt uit de grond ontgonnen maar heeft een lager oplosbaarheidsgehalte dan zeezout. De kans bestaat dat er klontervorming in de zouttank voorkomt.
Dit type zout is meestal onbewerkt waardoor er meer onzuiverheden in de zouttank terechtkomen.

Ingedampt zout

Dit zout ontgint men uit ondergrondse mijnen en wordt bijna altijd samengeperst tot tabletten.
Onderzoek wijst uit dat ingedampt zout niet erg milieuvriendelijk is, vandaar dat ClearWater kiest voor een andere vorm van regeneratiezout.

Zeezout

Dit zout komt rechtstreeks uit de zee en door het water te verdampen blijft het zout over. Dit zout is één van de zuiverste zoutvormen met een zeer hoog oplossingsgehalte.
Zeezout is verkrijgbaar in kristalvorm of in korrelvorm .
ClearWater maakt gebruik van kwalitatief zeezout in kristalvorm zonder toegevoegde additieven om, tevens de zuiverste vorm.

Heeft u vragen hierover? Niet zeker of u over het juiste type regeneratiezout voor uw waterverzachter beschikt? Contacteer ons gerust, wij geven u graag advies.

Zoutverbruik

Het zoutverbruik van uw waterverzachter hangt af van verschillende factoren:

  • Uw waterhardheid? (te bekijken door uw postcode in te geven in onze hardheidstool)
  • Tijdsgestuurde mechanische of elektronische waterverzachter?
  • Juiste toestel aangekocht? (te groot/te klein)

Hoe harder het water, hoe sneller de harsen van uw waterverzachter verzadigd zijn en hoe hoger uw zoutverbruik ligt.

Een mechanische waterverzachter met tijdsschakelaar regenereert op vaste tijdstippen, ongeacht de harsen verzadigd zijn of niet.
Een elektronisch gestuurde waterverzachter regenereert enkel wanneer een bepaalde hoeveelheid water onthard is en de harsen verzadigd zijn.

Een ‘overgedimensioneerd’ (te grote harstank) toestel zal tevens voor onnodig meerverbruik leiden.
Meer info hierover? Neemt u gerust vrijblijvend contact op

Praktijkvoorbeeld

Een gezin met 4 personen is doorgaans beter gediend met een CW Comfort 160 dan met een CW Comfort 250. Die laatste zal enkel maar een meerverbruik betekenen gezien meer zout nodig is tijdens een regeneratie.
Het Comfort 250 toestel is niet afgestemd op het waterverbruik van dit gezin en overgedimensioneerd. Door de grotere harstank is meer zout nodig dan bij een kleiner toestel.

De prijs van kwalitatief zout

ClearWater kiest enkel voor zout van de hoogste zuiverheidsgraad. Dit heeft niet enkel positieve invloed op de werking en levensduur van uw waterverzachter, het verlaagt ook uw ecologische voetafdruk.

zout waterontharder

Kwalitatief vs. minderwaardig zout

Ons zout kan voor elk type waterverzachter of waterontharder gebruikt worden, onafhankelijk van het merk of type toestel.
Dit komt doordat we zout van de hoogste zuiverheidsgraad gebruiken.

ClearWater voorziet zoutlevering (100 kilogram) aan huis, opvulling van uw waterverzachter en watertest voor een totaalprijs van slechts € 60.

Bestel vandaag en neem morgen al je zout in ontvangst.