Wat is hard water?

Kalkaanslag en hard water gaan jammer genoeg hand in hand. Maar wat is dat nu precies?

Waterhardheid in België

Zeer kort samengevat: ‘Hard water is de hoofdoorzaak van kalkaanslag’. In België heeft meer dan 80% van de huishoudens last van kalkaanslag door hard water dat door de leidingen stroomt. Dat zijn meer dan 9.000.000 Belgen die rechtstreeks de gevolgen hiervan dragen.

Zo is kalkaanslag zichtbaar op onder andere glazen en bestek, douchewanden, kranen, maar het grootste kwaad zit echter verborgen en is onzichtbaar. Denk maar aan de binnenkant van je leidingen, kranen, boiler, … .
Een waterverzachter helpt u om deze problemen op te lossen.

hard water België

Water wordt onder de noemer ‘hard’ geplaatst wanneer een bepaalde hoeveelheid calcium- en magnesiumionen aanwezig zijn. Vanaf een waterhardheid van 12 Franse graden heeft u reeds financiële gevolgen door kalk die zich vastzet op uw leidingen, kranen en toestellen.

Om te weten wat de waterhardheid bij u thuis is, kan dit eenvoudig via onze hardheidstool. U hoeft enkel uw postcode of gemeente in te vullen en krijgt onmiddellijk de resultaten te zien.

Waterhardheid in graden

Waterhardheid wordt uitgedrukt in verschillende eenheden, hieronder de meest courante:

  • Franse graden (°F)
  • Duitse graden (°D)

1 Franse graad (of 1 °F) staat gelijk aan 0,56 Duitse graden (of 0,56 °D).
ClearWater kiest ervoor om met Franse graden te werken, daar dit de meest gebruikte vorm is.

Waterhardheid in de praktijk

1 °F zorgt voor 10 gram kalk per kubieke meter (m³) water. Dat staat gelijk aan 1 gram kalk per 100 liter water en 10 gram kalk per 1000 liter water. Een referentieverbruik voor een gemiddeld gezin bedraagt 150 m³ water per jaar.

We namen enkele steden uit West-Vlaanderen als voorbeeld om aan de hand van de waterhardheid de jaarlijkse doorstroom van kalk aan te tonen (referentieverbruik 150 m³):

Waterhardheid Kortrijk: 48 kilogram kalk
Waterhardheid Ieper: 54 kilogram kalk
Waterhardheid Brugge: 43.5 kilogram kalk
Waterhardheid Waregem: 54 kilogram kalk

U ziet, de waterhardheid is zeer streekgebonden en kan zelfs per buurgemeente een ander resultaat geven. Dit komt doordat elke gemeente vanuit verschillende bronnen water aangeleverd krijgt. Afhankelijk waar het water precies gewonnen wordt zit meer/minder kalk in het water.

Meer info? Wij geven u heel graag meer uitleg!
Maak gerust vrijblijvend een afspraak.