Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter

Een waterverzachter (ook waterontharder of waterontkalker genoemd) zorgt ervoor dat hard water wordt omgezet naar zacht water.

Hard water

Hard water ervaar je op verschillende momenten en manieren : van de koffiezet die regelmatig moet ontkalkt worden, over handdoeken die na het wassen en drogen ruw aanvoelen, tot aanslag op drinkglazen of de wanden van de douche. Hard water komt echter ook voor op plaatsen waar je het minder ziet, bijvoorbeeld op het verwarmingselement van een boiler, waardoor het rendement sterk daalt, het energieverbruik stijgt en in het slechtste geval jouw toestel stuk gaat.

Hard water wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan  kalk en magnesium in het leidingwater, een waterverzachter verwijdert deze stoffen uit het water, vanaf dan spreken we van zacht water.

Types waterverzachter

Er bestaan verschillende soorten en systemen om kalk uit het water te halen:

 1. Magnetische waterverzachters
  Het betreft hier een magneet die op de waterleiding wordt geplaatst, die ervoor zou zorgen dat kalk minder snel neerslaat.
  Onderzoek via Test-Aankoop toonde aan dat dergelijk systeem weinig effect heeft op de aanwezigheid van kalk in het water
 2. Omgekeerde osmose
  Dit is een systeem dat water onder druk door een membraan perst en verschillende mineralen uit het water verwijdert. Dit is een uitgebreidere installatie die behoorlijk onderhoudsgevoelig is.
 3. Harsgebaseerde waterverzachters
  Hierbij wordt het water door een cilinder geleid die gevuld is met harsbolletjes. Deze vangen het calcium & magnesium uit het water op waardoor enkel zacht water uit het toestel komt.  Wanneer het hars verzadigd is, zorgt de waterverzachter ervoor dat dit automatisch wordt gespoeld met een zoutoplossing, waardoor het hars terug volledig klaar is om zacht water te produceren.