Wat is een waterverzachter?

Waterverzachter: hard water

Een waterverzachter (ook waterontharder of waterontkalker genoemd) zorgt ervoor dat hard water wordt omgezet naar zacht water. Meer en meer Belgen kiezen ervoor om een waterverzachter in huis te halen. Dit is door de zeer lage gebruikerskosten en de vele voordelen die een waterontharder met zich meebrengt.

Om hard water om te zetten in zacht water heeft u als gebruiker hier bijna geen omkijken naar. Eens een waterverzachter geïnstalleerd is kunt u quasi onmiddellijk gebruik maken van ‘zacht water’.

Hard water ervaart u op verschillende momenten en manieren: van de koffiezet die regelmatig moet ontkalkt worden, over handdoeken die na het wassen en drogen ruw aanvoelen, tot aanslag op drinkglazen of de wanden van de douche en verstopte kranen.

Afzettingen van hard water komen echter ook voor op plaatsen waar u het minder ziet, bijvoorbeeld op het verwarmingselement van een boiler, waardoor het rendement sterk daalt, het energieverbruik stijgt en in het slechtste geval uw toestel stuk gaat.

Een hoog gehalte aan  kalk en magnesium in het leidingwater is de oorzaak van hard water, een waterverzachter verwijdert deze stoffen uit het water, vanaf dan spreken we van zacht water. Meer over hard water kunt u lezen in onze blog.

Types waterverzachter

Er bestaan verschillende soorten en systemen om kalk uit het water te halen:

1. Magnetische waterverzachter

Bij dit soort ‘waterverzachters’ plaatst men een magneet op de waterleiding. Deze zou ervoor zorgen dat kalk minder snel neerslaag.

Onderzoek via Test-Aankoop toonde aan dat dergelijk systeem weinig tot geen effect heeft op de aanwezigheid van kalk in het water.
Om bovenstaande reden biedt ClearWater dit niet aan in zijn gamma.

2. Omgekeerde osmose waterverzachter

Een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose perst water onder druk door verschillende membranen. Tijdens het proces wordt onder andere calcium tegengehouden. Nadeel van omgekeerde osmose is dat naast calcium ook andere mineralen verwijderd zijn die goed zijn voor onze gezondheid.

Deze installatie is iets uitgebreider dan een ‘standaard’ waterverzachter en behoorlijk onderhoudsgevoelig.

3. Harsgebaseerde waterverzachter

Deze waterververzachters leiden het water door een cilinder gevuld met harsbolletjes, de harstank. Deze harsen vangen het calcium & magnesium uit het water op waardoor enkel zacht water uit het toestel komt.

Wanneer de harsen verzadigd zijn (door opname van calcium en magnesium) spoelt de waterverzachter automatisch met een zoutoplossing, ook wel pekel genoemd.
Het pekel maakt hij aan via een (meestal) interne zouttank. Meer info over zout kunt u terugvinden in onze blog.

Na deze spoeling zijn de harsen volledig schoon en opnieuw klaar om zacht water te leveren.
Waterverzachters op basis van hars en zout is de meest efficiënte en economische manier om uw water te verzachten.

Meer info over de aanschaf
van een waterverzachter?